Autor:
Unplash

Tulemas on rahvusvaheline konverents kataloogidest vanades kultuurides

Lähis-Ida ja Vahemeremaade vanade kultuuride uurimiskeskus korraldab 3.–5. juunil Tartus rahvusvahelist konverentsi „ICAEM 2022: Making Lists in the Ancient World: Memory, Status, Identity“.  

Konverents toimub Tartu Ülikooli peahoone senati saalis ning veebis Zoomi vahendusel. Kõik ettekanded on inglise keeles. Konverentsil osalemine on tasuta, kuid Zoomis osalemiseks on vaja end eelnevalt registreerida. Täpsem info, programm ja registreerimisvorm on leitavad konverentsi kodulehelt.

Konverentsi põhiteema on nimekirjad – näiteks kataloogid, nimistud ja loendid – vanades kultuurides, seda nii dokumentaalsetes allikates kui ka kirjandustekstides. Teabe kogumine, süstematiseerimine ja esitamine toimub sageli järjestatud loendite abil ning kataloogid ja nimistud on olnud muistsetest aegadest peale nii-öelda andmetöötluse abivahendiks. Paljudes kultuurides leiame loendeid jumalatest, kangelastest, sõduritest, orjadest, kunstnikest, kirjanikest, loomadest, taimedest, raamatutest, valdustest, maksudest, linnadest jne. Kataloogivorm on oma näilise täielikkuse ja ammendavusega seotud paljude sotsiaalpoliitiliste, majanduslike ja kultuuriküsimustega. Kataloogid ja loendid võivad lisaks praktilisele igapäevakasutusele väljendada ideoloogilisi, eetilisi või esteetilisi väärtusi, toimida kontrollivahendina jne. Konverentsil vaadeldakse nende teemadega seotud laiemaid ja kitsamaid küsimusi Vana-Kreeka ja Rooma, muistse Lähis-Ida ja piibliuuringute kontekstis. 

Konverentsi peaesinejad on Londoni Ülikooli kolledži professor Mark GellerCambridge’i Ülikooli professor Richard Hunter ja Tel Avivi Ülikooli õppejõud Guy Darshan.

Lähis-Ida ja Vahemeremaade vanade kultuuride uurimiskeskus (CAEMC) on Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi koosseisu kuuluv rahvusvaheline uurimiskeskus, millega on ühinenud ka usuteaduskond, maailma keelte ja kultuuride kolledži klassikalise filoloogia osakond ning kultuuriteaduste instituudi orientalistikakeskus. Keskus tegeleb Vana-Lähis-Ida ja Vahemere tsivilisatsioonide ajaloo, kultuuri ja religioonide uurimise ning akadeemilise õpetamisega. Keskuse eesmärk on uurida vanade Lähis-Ida ja Vahemere kultuuride sümbioosi, pühendades erilist tähelepanu võrdlevale uurimistööle, kultuurikontaktidele, vastastikustele mõjutustele ja tehnoloogiate siirdele.

https://ut.ee/et/admin/structure/taxonomy/manage/photo_author/overview

Tekstiiliuurijad kandsid kaardile üle 1450 eseme

Elo Süld

Elo Süld räägib rahvusvahelise ajaloo seminaril islamismist - poliitilisest jõust Lähis-Idas